20 februari 2024

Akoestische oplossing met prefab beton voor cultuurhuis BASS in Heers

Cultuurhuis BASS in Heers

In het hart van Heers schittert sinds kort het nieuwe cultuurhuis BASS. Een veelzijdig gebouw dat fungeert als academie voor muziek & beeld, als repetitieruimte voor de harmonie en als bibliotheek met spelotheek en babytheek. Het belooft een cultureel epicentrum te worden dat de gemeenschap in Heers samenbrengt. Onze opbouwers stonden in voor de ruwbouw, de technieken en het interieur.

Met cultuurhuis BASS geeft de gemeente Heers een vooruitstrevende invulling aan haar culturele visie. Het gebouw is een harmonieuze ontmoetingsplaats voor de hele gemeenschap. Zoals bij ieder project, bleek ook hier nauwgezette planning en communicatie zeer belangrijk. De samenwerking verliep efficiënt tussen de verschillende belanghebbenden dankzij één contactpersoon die als brug fungeerde tussen de bouwheer, de gemeenschap en het werfteam. Deze aanpak resulteerde in een gestroomlijnde uitvoering en een gemeente vol tevreden klanten.

Twee tegenstrijdige functies: een akoestisch knelpunt

Het gebouw vult twee tegenstrijdige functies in: een muziekacademie en een harmonie enerzijds, en een bibliotheek anderzijds. De ene verwelkomt het geluid, de andere probeert het te vermijden. Bovendien ligt het gebouw naast een drukke steenweg. Dit vraagt om akoestisch geoptimaliseerde ruimtes onder begeleiding van een gespecialiseerd studiebureau.

Onze interieurafdeling plaatste eikenhouten scheidingswanden in de bib, dubbele binnendeuren en geperforeerde houten panelen in de repetitieruimte om nagalm te beperken. Daarnaast werden akoestische plafonds en voorzetwanden strategisch ingezet om aan de akoestische eisen te voldoen. Ook het ventilatiesysteem kreeg tenslotte de nodige aandacht op vlak van geluid.

Prefab betonbouw

Kenmerkend voor dit gebouw is de betonconstructie die zowel omwille van akoestiek als energie en comfort optimaal presteert. Een belangrijke succesfactor was het gebruik van prefab beton. Een deel hiervan is groen, wat het helemaal een eyecatcher maakt. “Hiervoor combineerden we onze expertise met die van onze leveranciers.” vertelt projectleider Daan.

“Het was geen simpele puzzel om alle wapening en verbindingen goed te plaatsen. Als werkvoorbereider speelde Gunther hierin een cruciale rol, samen met het werfteam. Ook op logistiek vlak vraagt prefab beton om een uitstekende voorbereiding en coördinatie. Onze teams voor ruwbouw, technieken en interieur konden in dit project nauw samenwerken om complexe uitdagingen het hoofd te bieden. Bijvoorbeeld de uitsparingen voor ventilatie werden vooraf in prefab verwerkt, wat resulteerde in minder hinder op de werf. Daar zit echt de kracht van Driesen: een naadloze coördinatie tussen onze teams.”

Cultuurhuis BASS lokt veel positieve reacties uit. Zowel de lokale besturen als de eindgebruikers waren betrokken als beslissingsnemer en zijn trots op het resultaat: een levendig centrum dat aan alle diverse behoeften van de gemeenschap voldoet en verschillende generaties samenbrengt.