11 december 2023

HVAC voor centrale keuken Covida: een technische uitdaging van formaat

HVAC voor grootkeuken Covida

Een technische uitdaging voor onze opbouwers: de complexe installatie van HVAC-systemen in de grootkeuken van Covida. Covida is een organisatie voor kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking. Iedere dag maken de chef-koks van Covida in deze keuken tussen de 700 a 800 maaltijden voor hun verschillende units, verspreid over Limburg. Een gedeelte van deze maaltijden worden op maat gemaakt omdat heel wat cliënten van Covida een dieet volgen. Deze grote én gevarieerde hoeveelheid maaltijden kan men enkel bereiden met betrouwbare technieken, het juiste materiaal en een professionele aannemer natuurlijk.

“Eén van de belangrijkste uitdagingen was ervoor zorgen dat alle technieken op elkaar waren afgestemd.” vertelt opbouwer Kurt, senior projectleider HVAC. “Ons team moest rekening houden met de verpakkingsmachine, de ijswatermachine, de dampkap, de luchtkwaliteit en nog veel andere voorzieningen om te zorgen dat het hele project vlot verliep. Dat deden we in samenspraak met onze collega’s die ook instonden voor de wijzigingen in de ruwbouw en het interieur.”

Alle technieken zijn gekoppeld via een gebouwbeheersysteem. Dit systeem stuurt alle technieken: warmtepomp voor koeling en verwarming, controleert de juiste temperatuur van de koelcellen en nog veel meer. Het geheel van al deze technieken werd geïnstalleerd in een technische ruimte met beperkte oppervlakte. “Door de kleine ruimte werd het voor ons extra belangrijk om goed te plannen in welke volgorde de toestellen werden geplaatst. Aanvankelijk leek het ons een onmogelijke opdracht, maar waar een wil is, is een weg.”

“Gewoonlijk plaatsen we grotere installaties in een volledig gebouw. Technieken installeren in een maaltijdproductiekeuken is niet iets wat we alle dagen doen. Veel van de technologieën die hierbij kwamen kijken, waren nieuw voor ons team. Dat maakte het uitdagend om alles samen te brengen tot een vlot functionerend systeem. We hebben veel tijd besteed om de werking volledig te doorgronden. We moesten rekening houden met verschillende zaken die invloed hebben op de HVAC installatie, zoals voldoende luchtdebiet voor de grote dampkappen en het chemische reinigingssysteem waarmee de keuken elke dag wordt schoongemaakt.”

“Ons team werkte nauw samen met de bouwheer en het studiebureau om ervoor te zorgen dat alles correct werd aangesloten.” bevestigt Kurt. “Dat was echt nodig om dit project tot een succesvol einde te brengen. Het was een uitdaging die de technische skills van onze techniekers op de proef stelde. Deze opdracht ging verder dan een gewoon HVAC-project. Door ons veelzijdig en nieuwsgierig team waren we in staat om een project op te leveren wat ons veel heeft bijgebracht en waar we trots op zijn.”