24 oktober 2022

“Onze job? Altijd opbouwend blijven en vooral heel trots zijn op wat we doen”

Een technisch directeur hou je niet van de werf weg en al zeker een bezeten TD als Thomas Van Mierlo niet. 17 jaar geleden stapte hij bij ons binnen als assistent-werfleider, vandaag overziet hij àl onze werven én bewaakt hij de Driesen-cultuur met hart en ziel.

In vaders voetstappen

Door een aanhoudende rugaandoening moest Thomas de pure werfarbeid al vrij snel achter zich laten. “Ik was monteur van industriële hallen, maar moest dus noodgedwongen op zoek gaan naar iets anders. Niet veel later besloot ik me om te scholen tot assistent-werfleider.”

“Daarna was het tijd om terug de jobmarkt op te gaan. Ik solliciteerde eigenlijk bij Driesen op aanraden van mijn vader. Hij werkte zelf ook ooit als technisch directeur bij een toenmalige – en trouwens nog huidige – klant van Driesen. Hij zei me: Thomas, da’s een heel goei bedrijf om voor te werken!”

“Niet veel later mocht ik me komen bewijzen tijdens een stageperiode. 17 jaar later zit ik hier nog altijd. Intussen ben ik assistent-werfleider, werfleider, assistent-projectleider, projectleider en senior projectleider geweest. En nu dus technisch directeur. Ik mag zeggen dat ik Driesen door en door ken.”

1.000 kilometer per week

“Als technisch directeur en afdelingshoofd Bouw bij Driesen is het mijn taak om de technische uitvoering op de werven in goede banen te leiden van bovenaf. Dat gaat van personeelsbeleid, planning, het zoeken naar onderaannemers tot overleg plegen met architecten, nieuwe bouwkranen aankopen, noem maar op.”

“Met andere woorden: ik moet ervoor zorgen dat de project- en werfleiders hun job zo goed mogelijk kunnen uitvoeren. En tussendoor sta ik hen bij met advies.”

“Ik sta misschien niet meer dagelijks met mijn schoenen tot diep in de modder, maar de uitvoering, dat krijg je er bij mij nooit meer uit. Bovendien ben ik vandaag wekelijks meer dan 1.000 kilometer op de baan richting onze verschillende projecten in opbouw. Ik weet dus perfect wat er op iedere Driesen-werf gebeurt.”

“Het doel is om – dankzij mijn helikoptervisie – zoveel mogelijk goede dingen van alle werven op te pikken. Zodat we sneller en met een hoger rendement kunnen opleveren, zonder aan kwaliteit in te boeten.”

"Wij zijn als het ware opgegroeid met de moeilijke dossiers vol afbraak- en renoveerwerken, het moeilijkere denkwerk. Dat definieert ons vandaag nog altijd.”

“Ongelofelijk fier op hetgeen we doen”

Een minstens even belangrijk onderdeel van zijn functie als technisch directeur is het bewaken van de Driesen-cultuur.

“Net als zovelen bij Driesen ben ik intussen bijna een stuk meubilair hier. Al die anciens zijn onder meer een gevolg van de mentaliteit die hier heerst. Wij zijn als het ware opgegroeid met de moeilijke dossiers vol afbraak- en renoveerwerken, het moeilijkere denkwerk. Dat definieert ons vandaag nog altijd.”

“Idem wat de fierheid op onze realisaties betreft. Als er een project in mijn geboorteplaats Hamont-Achel of in onze thuisbasis Pelt op til is, dan wil ik er alles aan doen om dat project tot bij ons te krijgen.”

“Of wanneer ik met mijn kinderen of met andere mensen rondrijd of op wandel ben, dan zullen ze me waarschijnlijk al lang beu gehoord zijn over de projecten die we in de buurt gebouwd hebben (lacht). Ook dat is iets dat bij veel andere opbouwers leeft.”

“Dat DNA willen we natuurlijk maximaal overbrengen op onze aanwinsten: constructief meedenken, met respect in dialoog gaan, de bouw op korte termijn opleveren. Kortom, te allen tijde opbouwend blijven en vooral heel trots zijn op wat we elke dag doen.”

“4 jaar van mijn leven achtergelaten op C-mine”

Van alle projecten waar Thomas al mee betrokken was, is er toch eentje dat altijd bovenaan zijn favorietenlijstje zal staan.

“Bij de bouw van C-mine in Genk heb ik misschien 3 à 4 jaar van mijn leven achtergelaten van de stress, maar ik kijk nog altijd met enorm veel verwondering op terug. We bouwden er onder meer de dubbele wenteltrap van de mijnschacht en de tunnels onder het complex voor de C-mine Expeditie.”

“Alles wat we daar gebouwd hebben, maakten we eerst in maquettevorm op. En zowel het ontwerp als de te gebruiken materialen moesten we bijna iedere week opnieuw onder de loep nemen. Met de schijnwerpers van de media er pal bovenop. Zeer pittig, maar zoals ik al zei: ik hou niets dan goede herinneringen over aan dat project. Tot op de dag van vandaag weet ik zelfs nog tot op de minuut hoe lang het rijden is van Driesen tot C-mine (lacht).”

"Wanneer ik met mijn kinderen of met andere mensen rondrijd of op wandel ben, dan zullen ze me waarschijnlijk al lang beu gehoord zijn over de projecten die we in de buurt gebouwd hebben (lacht)."

Fun met familie (én op de latten)

Waar houdt een technisch directeur bij Driesen zich buiten de werkuren zoal mee bezig? “Met drie kinderen thuis bestaat mijn tijd vooral uit hun hobby’s op de voet volgen. Maar we gaan ook zeker een keer per jaar skiën met het gezin.”

“Daarnaast ben ik een trotse oud-chiroleider. Elk jaar trek ik mee op voorbivak. En tot slot verzamelen we regelmatig met een aantal vrienden om te gaan wandelen of eropuit te trekken met de koersfiets. En tot slot kan ik ook enorm genieten van de vele activiteiten met mijn collega-opbouwers. Daar kijk ik elk jaar opnieuw naar uit.”

Heb jij het DNA van een opbouwer in jou zitten?

Van assistent-werfleider tot technisch directeur: het is maar één van de vele voorbeelden van een bloeiende carrière onder de Driesen-vlag. Ben jij ook op zoek naar een leven in de bouw vol geweldige projecten en een job waar je nog tal van richtingen mee uit kunt? Check dan zeker onze vacatures en ontdek meteen ook onze verschillende realisaties.