19 januari 2022

Opbouwer Noël: “Een gewone, vierkante bouw kom je bij ons bijna niet meer tegen”

Zijn eerste stage deed hij Driesen. Net als zijn stage het jaar daarna… en het jaar dààrna. Om na zijn schoolperiode een stevige carrière bij ons uit te bouwen. Bijna 20 jaar later is hij één van onze ploegbazen ruwbouw. We laten Noël zelf aan het woord over zijn tijd bij Driesen en over zijn mooiste momenten tot nog toe.  

“Mijn eerste bouwproject sprak me meteen aan”

“Ik was 16 toen ik het voor het eerst bij Driesen binnenstapte en bracht hier drie dagen per week door. Mijn allereerste project was er meteen eentje dat kon tellen: de nieuwbouw van CC Palethe en haar theaterzaal, hier in mijn eigen Pelt. Een groot project dat me helemaal aansprak.”

“Wat me ook altijd is bijgebleven van die stageperiode, was de fijne sfeer die er toen hing onder de collega’s. Iets wat vandaag nog altijd het geval is, al zijn we met een pak meer collega’s dan vroeger.”

“Ik ben er gene om elke dag hetzelfde te doen”

In 2004 tekende Noël zijn vast contract bij Driesen. “De eerste zes jaar heb ik als metser gewerkt. Dankzij alles wat ik tijdens mijn stages had geleerd, liep dat eigenlijk vanzelf.”

“Maar na een paar jaar kriebelde het om iets anders te gaan doen. Ik ben er echt gene om elke dag hetzelfde te doen. Toen ik dus de kans kreeg om me om te scholen tot bekister, greep ik die ook. Een job die ik altijd enorm graag gedaan heb. Trekken en sleuren, het iets brutere werk, daar kon ik echt mijn energie in kwijt.”

“Ook die job heb ik zes jaar gedaan. Tot ze op mijn 30e vroegen of ik graag ploegbaas ruwbouw wilde worden. Opnieuw moest ik niet lang nadenken, vooral omdat ik voelde dat het moment was gekomen om een stap hogerop te zetten. Al vond ik het zeker geen evidente keuze. Als redelijk jonge gast moest ik ook plots mensen aansturen die soms 20 jaar meer ervaring hadden dan ikzelf.”

“Uitdagende projecten maken mijn job”

Vandaag heeft Noël bijna zes jaar ervaring als ploegbaas opgebouwd, wat maakt dat zijn Driesen-teller bijna op 19 jaar staat. “Wat me vooral opvalt, is dat de bouwsector op al die jaren sterk veranderd is. Complexer, uitdagender. Een simpele, vierkante bouw is iets wat je bij Driesen quasi niet meer tegenkomt. Maar dat is net waarom ik me hier zo op mijn plaats voel.”

“Aan welke projecten ik vooral graag terugdenk? CC Palethe en het nieuwe gemeentehuis in Halen zal ik me sowieso altijd blijven herinneren, omdat dit twee van mijn eerste projecten bij Driesen waren.”

“Als ik dan toch één favoriet project moet uitkiezen, ga ik voor C-mine in Genk. Enerzijds omdat het om een heel speciale opdracht ging. We renoveerden er de oude ventilatietunnels die richting de oude mijnschacht liepen en bouwden deze om tot een moderne bezoekerstunnel voor het museum. Met vijfhoekige wanden langs de binnenkant en een vierhoekige buitenzijde.”

“Anderzijds bleef dit project me bij omdat de toenmalige ploegbaas bekisting me enorm veel heeft bijgeleerd. Na C-mine voelde ik me voor het eerst als een volwaardig zelfstandige bekister.”

Noël: "Sinds kort zetel ik in het bestuur van Kadijk Sport, waar mijn zoon voetbalt. Een speciaal gevoel, want als ploegbaas stond ik mee in voor de bouw van hun nieuwe sportcomplex."

“Respect geven om respect te krijgen”

Welk advies wil Noël vandaag delen met toekomstige ploegbazen? “In het begin raad ik iedereen aan om zoveel te kijken en te luisteren. Je krijgt bij Driesen ook de tijd om in een kleinere ploeg je weg te vinden voordat je aan de grotere werven begint.”

“Bovendien zal je in het begin altijd kunnen leren van je mentor en uit je jaarlijkse opleidingen, maar ook van de werfleider en de projectleider. Momenteel leid ik zelf iemand op tot ploegbaas en dat al zo’n twee maanden. Wanneer hij klaar is om alleen op pad te gaan, mag hij dat gewoon zelf aangeven. We laten iedereen daar vrij in.”

Waar kan een toekomstige ploegbaas sowieso niet zonder volgens Noël? “Je moet kunnen dirigeren, openstaan voor andere meningen, maar tegelijk ook niet over je heen laten lopen. Dat doe je door op elk moment respect te tonen voor de collega’s die elke dag nauw met je samenwerken. Niet alleen in de omgang, maar ook door bijvoorbeeld een handje toe te steken op de werf wanneer je ziet dat het even wat moeilijker gaat.”

“Als je respect geeft, zal je merken dat je ook respect terugkrijgt. Zowel op als naast de werf. En dan kan je weer fijn samen klinken op die mooie samenwerking tijdens een teambuilding of op de jaarlijkse barbecue.”

“Zelfs in het weekend is Driesen dichtbij”

Naast ploegbaas bij Driesen is Noël ook buiten de werkuren nog volop bezig met opbouwen. “We zijn thuis al twee jaar bezig met een renovatieproject. Een stuk bijbouwen, heel wat muren uitbreken en ook alles rondom het huis helemaal heraanleggen. Het zal nog een kleine twee jaar duren voordat we volledig rond zijn, denk ik (lacht).”

“De weinige vrije tijd die me daarnaast nog rest, besteed ik aan mijn gezin en kinderen. En sinds kort zetel ik in het bestuur van Kadijk Sport, waar mijn zoon voetbalt. Een speciaal gevoel, want als ploegbaas stond ik mee in voor de bouw van hun nieuwe sportcomplex. Het is fijn om onze projecten ook eens van de andere kant te mogen beleven.”

Ook op zoek naar een carrière op jouw maat?

Wil je net als Noël op je eigen tempo je weg vinden in de bouwwereld? En op het juiste moment de stap zetten naar een nieuwe fase in je carrière? Bij Driesen krijg je die tijd en ruimte. Neem een kijkje tussen onze vacatures of vertel ons zelf waarom je de ideale nieuwe opbouwer bent.