27 april 2023

“CNC en ambachtelijk schrijnwerk moeten elkaar aanvullen”

Jan Beckers

Met 33 jaar op de teller en eens zoveel werven, is schrijnwerker Jan ongetwijfeld een van de bekendste gezichten binnen Driesen. Hij heeft collega’s zien komen en gaan. Velen onder hen heeft hij zelf opgeleid, of werden uiteindelijk zijn baas. Anderen werden vrienden voor het leven.

De goeie ouwe tijd

Als jonge schoolverlater kwam Jan al snel bij Driesen terecht: “Toen ik van school kwam en mijn legerdienst erop zat, heb ik mijn fiets gepakt en ben ik door het industrieterrein gereden op zoek naar een job. Zo kwam ik bij Driesen uit. Ik ben als schrijnwerker begonnen in het atelier en de sfeer zat direct goed. Toen ik trouwde in 1994, heb ik dan ook de hele schrijnwerkerij uitgenodigd. Na 5 jaar ben ik de baan op gestuurd om onder andere gipsplaten te plaatsen. Ondertussen werk ik hier al 33 jaar.”

“Ik stond op werven van Limburg tot aan de kust”

“Ik heb goede tijden beleefd op de werf. Daar hou ik heel fijne herinneringen aan over. Voor mijn eerste werf plaatste ik de binnendeuren van een nieuw hotelgebouw. We zaten eigenlijk overal. Van heel Limburg tot zelfs aan de kust. Zo hebben we in Knokke een pizzazaak gebouwd. Die staat er nog altijd en als ik daar een pizza ga eten, weten ze nog dat ik mee aan hun zaak gebouwd heb. Het mooiste project dat ik mee opbouwde was toch wel een tapijtenwinkel in Wommelgem. Daar plaatsten we een pivoterende deur van ongeveer 8 meter lang. Niet evident.”

Jan Beckers

Terug naar het atelier

“Na 28 jaar op de bouw te staan, hebben ze mij gevraagd om terug in het atelier te werken. Die kans heb ik met twee handen gegrepen, aangezien ik niet meer zo goed ter been ben als vroeger. Alle werktuigmachines zijn computergestuurd, dus in het begin zal ik me moeten aanpassen. Misschien volg ik nog een extra cursus om mee te zijn. Op de vakschool leren ze allemaal CNC, maar het is minstens even belangrijk om ook met handmachines te leren werken. Dan heb je pas echt de voeling met het vak.”

“Vandaag hoor ik bij de oude garde. Hoewel er de afgelopen 33 jaar veel is veranderd, voel ik me hier nog helemaal thuis. De interne communicatie is direct en transparant. Als er een probleem is, kan je daarover spreken. Er wordt geluisterd naar ieders mening. Toen mijn vrouw bijvoorbeeld hoogzwanger was, mocht ik in het werkhuis werken, zodat ik in de buurt was wanneer ik telefoon kreeg vanuit de kraamafdeling.”

Na de werkuren

“In mijn vrije tijd ga ik veel fietsen, of zwemmen in de winter. Af en toe doe ik een driedaagse fietsvakantie. Soms is dat in het buitenland, Duitsland bijvoorbeeld, maar in Limburg hebben we gelukkig het mooiste bosland dat er is. Daarvoor hoeven we dus niet naar het buitenland te trekken.”

Op zoek naar jouw droomjob in de bouw?

Bij Driesen word je niet aan je lot overgelaten. Je komt terecht in een hecht team van ervaren, vakkundige opbouwers zoals Jan. Hier leer je alle kneepjes van het vak. Samen stippelen we het traject uit naar jouw droomjob in de bouw.

We hebben verschillende openstaande vacatures, maar ook wanneer je niet vindt wat je zoekt, kan je bij Driesen terecht voor een spontane sollicitatie. Hopelijk tot snel!