19 september 2022

“Ik leerde hoe structuur mét en niet tégen je kan werken”

Opbouwer Guido werkte jarenlang als kok in sterrenzaken en bracht een groot deel van zijn leven door op meer dan 100 meter boven de grond. Volgend jaar viert hij zijn 15e jaar bij Driesen, als beheerder van ons buitenmagazijn. Dé rode draad doorheen deze kleurrijke en veelzijdige carrière: een getraind oog voor orde en overzicht.

Van de torenkraan…

Bijna 15 jaar geleden sprong Guido bij ons binnen voor een spontane sollicitatie als torenkraanmachinist. Twee dagen later was de zaak al beklonken.

“Ik heb bij mijn vorige werkgever prachtige projecten zien groeien vanuit de torenkraan. In binnen- en buitenland, op het vasteland en in zee, tot op wel 180 meter hoogte. Maar op een bepaald moment was het tijd om dichter bij huis te gaan werken.”

“Als Peltenaar kwam ik op het spoor van Driesen en besloot ik om mijn diensten aan te bieden. Ik denk dat mijn ervaring in die grote projecten zeker van pas kwam, want ik mocht meteen beginnen.”

… naar het magazijn

Ook bij Driesen bouwde Guido al snel een sterke reputatie op. Vooral zijn oog voor structuur en detail sprong eruit bij zijn collega’s. Jaren later leidde dat tot een – op het eerste gezicht – verrassend voorstel vanuit het management.

“Uit het niets kreeg ik een voorstel om ons buitenmagazijn onder handen te nemen. Van orde was er amper sprake op dat moment, het was er een beetje een jungle (lacht). Guido, jouw werven zijn altijd zo goed op orde, kreeg ik te horen. Wil je het niet eens hetzelfde proberen met ons magazijn?

“Twee keer heb ik hun voorstel geweigerd, de derde keer ben ik er toch op ingegaan (lacht). Oorspronkelijk was het de bedoeling om daarna terug de torenkraan in te kruipen, maar ik ben nooit meer teruggekeerd. Het duurde bijna vier maanden om structuur en logica aan te brengen in het buitenmagazijn en dat wilde ik zo houden.”

Efficiënt magazijn voor efficiënte projecten

Onlangs investeerden we bij Driesen in de uitbreiding van het buitenmagazijn. “Er kwam een groot verhard plein bij op onze site. Een nodige investering, want we blijven groeien als bedrijf. Dat betekent meer leveringen van buitenaf en meer materiaal klaarzetten om te transporteren naar onze collega’s op de werven. Stellingen, plaatmateriaal, houtwerk, noem maar op.”

“Met andere woorden: het organiseren van een buitenmagazijn is geen vast gegeven. Het is voortdurend bijsturen om alles zijn juiste plaats te geven. En van zodra dat plaatje klopt, draagt het magazijn bij aan efficiënt bouwproject. Waar je vroeger één en twee uur moest rondrijden om alle materialen te verzamelen, staat alles nu mooi gesorteerd en ben je meteen weer op weg.”

“Van zodra mensen beseffen dat structuur mét ons kan samenwerken en niet tégen ons, werken we ook als bouwbedrijf veel efficiënter.”

“Ik heb mijn kinderdromen waargemaakt”

Met nog een kleine vijf jaar op de werkteller staan, denkt Guido nog niet al te veel na over zijn pensioen. “Ik werk nog te graag. Maar als ik toch moet terugblikken, dan ben ik vooral blij dat ik altijd heb kunnen doen waar ik van droomde.”

“Als kind wist ik dat ik kok zou worden en ooit een eigen zaak zou hebben. Ik heb in sterrenzaken gewerkt, ook in het buitenland, en heb een eigen cateringzaak opgestart. Eens dat avontuur voorbij was, zette ik volop mijn zinnen op een job als torenkraanmachinist, iets wat me ook altijd geweldig leek. Met succes: ik heb talloze keren de zon zien opkomen, daar helemaal alleen bovenaan in mijn kraan. Niet iedereen heeft het geluk om dat zo vaak te mogen ervaren.”

Weerzien met oude liefde

Tijdens de werkuren werkt Guido nauw samen met de collega’s van het binnen- en van het interieurmagazijn. Een keer per jaar spreken ze ook samen af om de riem er even af te gooien. “Dit jaar zijn we met de collega’s van het magazijn en van de schrijnwerkerij naar de zeepkistenrace in Francorchamps geweest. Vorig jaar zijn we gaan kajakken. Zo’n activiteiten blijf ik enorm appreciëren, het levert ook niets dan voordelen op voor de sfeer op de werkvloer.”

En waar kan Guido in zijn eigen vrije tijd van genieten? “Niet alleen op professioneel vlak hebben grote hoogtes me altijd gefascineerd. Ik heb een tijdje in Zwitserland gewerkt en daar ben ik van de bergen gaan houden. Ooit heb ik er leren bergklimmen, een oude liefde die ik vandaag aan het herontdekken ben. Ook ben ik een grote fan van skiën en lange wandeltochten. En naast natuurliefhebber ben ik een groot cultuurfanaat: concerten, festivals, musea, theatervoorstellingen, noem maar op. Ik verveel me geen moment.”

Klaar om onze werven te komen versterken?

Ben je op zoek naar niet zomaar een job in de bouwsector, maar bij een bouwbedrijf dat – net zoals Guido’s magazijn – alles op een rijtje heeft staan? Bij Driesen verwelkomen je met open armen. Neem zeker een kijkje naar onze vacatures en waar we als opbouwers voor staan!