5 juni 2023

“Collega’s weten dat ze me kunnen vertrouwen”

Personeelsverantwoordelijke Ann

Als personeelsverantwoordelijke is Ann een spilfiguur voor al onze opbouwers. Niet enkel als aanspreekpunt over loonadministratie en personeelsbeleid, maar ook als vertrouwenspersoon. Hoe ze erin slaagt om alle collega’s te woord te staan in een bedrijf van meer dan 120 medewerkers? Dat vertelt ze ons graag zelf.

“Als personeelsverantwoordelijke heb ik een uitgebreid takenpakket. Dat maakt iedere dag nieuw en uitdagend. Mijn prioriteit is steeds de loonadministratie. Dat moet juist en stipt zijn. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor sollicitatiegesprekken met arbeiders, jaarlijkse evaluatiegesprekken en indienstnames, en onderhoud ik het contact met interimbureaus, het sociaal secretariaat en Embuild (de vroegere Confederatie Bouw). Ook arbeidsongevallen en afwezigheden verlopen via mij.”

“Naast mijn taken als personeelsverantwoordelijke ben ik ook de interne vertrouwenspersoon. Dit wil zeggen dat collega’s met problemen, op het werk of daarbuiten, steeds op mij kunnen rekenen als klankbord.”

“Wat je zelf uitzoekt, onthoud je het beste”

“In 2004 ben ik bij Driesen begonnen als uitzendkracht. Het jaar erna begon ik halftijds vast in dienst. Het werd al snel duidelijk dat wie inzet en enthousiasme toont veel kansen krijgt bij Driesen. Zo werk ik ondertussen al bijna 19 jaar hier, waarvan 12 als personeelsverantwoordelijke. Toen ik begon, deed ik vooral administratie zoals controle van facturen en nacalculatie. Ik sprong ook bij op het secretariaat, hield het archief bij en voerde taken uit voor de personeelsafdeling. Door zelf veel op te zoeken en uit te pluizen, is mijn takenpakket geleidelijk aan gegroeid. Ook vandaag volg ik nog regelmatig infosessies om bij te blijven.”

“Toen mijn voorganger uit dienst ging, heb ik de job van personeelsverantwoordelijke overgenomen. Destijds waren we met ongeveer 65 opbouwers. Ondertussen zijn dat er bijna dubbel zoveel. We zijn dus tamelijk gegroeid, maar de familiesfeer blijft behouden. We hebben nog steeds heel korte lijnen. Gelukkig sta ik er niet alleen voor. We zijn zelfs met 3 ‘Annen’ in de HR-afdeling. Ann L. zorgt mee voor het beleid. An V. doet hoofdzakelijk personeelsadministratie van de arbeiders en neemt mij hierdoor veel werk uit handen. De belangrijkste HR-zaken overleggen we samen tijdens ons tweewekelijks overleg.”

Personeelsverantwoordelijke Ann

“Ik hou van het sociaal contact”

“Mijn job is de samensmelting van cijfers en wetgeving enerzijds, en het menselijke aspect anderzijds. De loonverwerking en de bijhorende wetgeving vind ik heel interessant. Dat moet allemaal juist en stipt zijn, dus dat krijgt altijd prioriteit. Ik kan heel nauwkeurig werken, dus ik krijg hier veel voldoening van.”

“Daarnaast heb ik als vertrouwenspersoon ook veel aan het sociale aspect van mijn job. Volgens mij ben ik de juiste persoon voor deze job, omdat ik goed kan luisteren en geduldig ben. Mensen weten dat ze me echt kunnen vertrouwen. Wanneer collega’s met een probleem zitten, leef ik me oprecht in en toon ik begrip. Met een kleine inspanning kan ik een groot verschil maken voor collega’s. Daar word ik zelf ook gelukkig van.

Ik ken alle collega’s en weet hoe ik met iedereen moet omgaan. De manier waarop je iets zegt, is daarin heel belangrijk. Welzijn op het werk krijgt de laatste jaren gelukkig veel meer aandacht dan vroeger. Persoonlijke zaken waren vroeger taboe op de werkvloer, maar tegenwoordig komen die al eerder ter sprake. Soms is dat nodig om iemand te kunnen helpen, ook op het werk.”

“Onze opbouwers zijn stuk voor stuk gepassioneerde plantrekkers”

“De meeste opbouwers zijn mensen die op eigen benen kunnen staan en hun plan kunnen trekken. De meesten hebben tamelijk wat ervaring in het vak. Ook jonge collega’s die goed kunnen luisteren en willen bijleren, zijn steeds welkom. Ik zie regelmatig dat arbeiders of bedienden doorgroeien, zelfs van stagiair tot ploegbaas of projectleider. Dat is altijd fijn om te zien. Ik probeer collega’s met die ambitie aan te moedigen en eventueel opleidingen te laten volgen. Een extra duwtje in de rug geven, zeg maar.”

Gevoel voor ritme

“In mijn vrije tijd doe ik al verschillende jaren aan stijldansen, samen met mijn man, bij Dansclub Lommel vzw. Een heel toffe activiteit als koppel, een echte aanrader! We dansen verschillende stijlen: de Engelse wals, disco, cha cha cha, quick-step, rumba, samba, noem maar op. We volgen elke week les en om de twee weken is er een oefenavond. En als we zelf niet dansen, helpen we geregeld achter de toog. Ook volg ik zelf nog line dance, wat voor mij een echte ontspanning is en tegelijkertijd geeft het me ook weer extra energie.”

Op zoek naar een job met doorgroeimogelijkheden?

Ben jij gepassioneerd door de bouw? Bij Driesen bouw je samen met Ann en haar collega’s van de personeelsdienst verder aan jouw loopbaan. We hebben steeds openstaande vacatures in de bouw. Van ruwbouw en technieken tot afwerking.

Neem contact op voor meer info.