10 februari 2023

“Opkomen voor mijn planningen is opkomen voor mijn mensen”

Zijn vader ging hem ooit voor als opbouwer, vandaag heeft Atelierverantwoordelijke Interieur Erik maar liefst 18 werkjaren bij Driesen op de teller staan. En of we daar gelukkig mee zijn! Als afdelingshoofd zorgt hij ervoor dat al het binnenschrijnwerk op en top richting werf vertrekt. Een kennismaking met deze joviale ancien!

Het betere puzzelwerk

Als Atelierverantwoordelijke Interieur is het Erik zijn voornaamste taak om alle machines in het atelier zo efficiënt mogelijk te bezetten.

“Soms kan het wel eens gebeuren dat er vrij veel collega’s in het atelier aan de slag zijn, terwijl het aantal machines beperkt is op dat moment. Dan is het mijn taak om de mankracht optimaal in te zetten. Zodat iedereen werk heeft en het project helemaal volgens planning blijft verlopen. Veel puzzelwerk, maar het fijne aan mijn job is dat ik mijn organisatorische taken kan blijven afwisselen met het technische tekenwerk.”

Aan beide zijden van het raampje

Toen Erik 18 jaar geleden de kans kreeg om bij Driesen aan de slag te gaan als ateliermedewerker, liep er nog een familiegenoot rond in het bedrijf. “Mijn vader werkte hier indertijd als metser. Hij zei af en toe met een kwinkslag: Pas maar op, ze houden u daar goed in de gaten via het raamke (lacht). Maar mijn besluit stond vast: ik trok met veel goesting het atelier in bij Driesen.”

Twee jaar lang werkte hij nog met zijn vader samen bij Driesen, totdat die laatste op pensioen vertrok. “Daarna heb ik nog een tijdje gewerkt als assistent op het bureau. Van daaruit stuurde ik de werven en de binnenschrijnwerkerij mee aan. Tot ik inging op het voorstel om atelierverantwoordelijke te worden.

Vandaag vind je Erik dus vooral terug aan de andere kant van dat raampje waar zijn vader het altijd over had. De collega’s hoeven zich geen zorgen te maken, ik hou hen niet in de gaten (lacht). Ik probeer vooral mijn stempel te drukken door betrokken te blijven, door mee na te denken, door voldoende in dialoog te gaan… Al geef ik toe dat dat in het begin niet evident was. Na jaren van luisteren en uitvoeren moest ik plots mijn werkmaten aansturen. Dat was wel een serieuze knop om om te draaien.”

“Als iets niet realistisch is, zeg ik het meteen”

De Driesen-teller van Erik gaat stilaan richting de 20 jaar. Hoe ziet zijn leven als opbouwer er vandaag uit in vergelijking met de beginjaren?

“De sfeer die ik tijdens mijn eerste dagen, weken en maanden ervoer, is nog helemaal dezelfde. Werken bij Driesen staat voor mij voor menselijkheid, dat voelde ik meteen bij mijn aankomst hier.”

“Ook de collegialiteit hier vind je volgens mij niet snel ergens anders terug. Hier mag ook altijd alles gewoon gezegd worden, zolang het maar op een respectvolle manier gebeurt. Zelfs bij het inzetten van het verlof. Dan worden de tongen sowieso wat losser (lacht). Ik zou die momenten, waarop we fijn met zijn allen samen zijn, voor geen goud willen missen.”

“Op professioneel vlak is mijn werkleven wel sterk veranderd. Vandaag is mijn job een pak meer op het organisatorische gericht in vergelijking met vroeger. Logisch, aangezien er vroeger veel meer handmatig werk bij kwam kijken. Vandaag zijn het de machines die in overtal zijn. Dat is anders werken, maar zeker niet minder uitdagend. De productietijd is namelijk een pak korter, je moet dus sneller klaar zijn met tekenen en de kwaliteit moet even top zijn aan het eind van de rit.”

“Ik ben doorheen de jaren ook verbaal heel hard gegroeid. Vroeger durfde ik niet snel iets te zeggen, maar nu moet ik opkomen voor mijn planningen, voor mijn vakmensen. Als een planning niet realistisch is, dan zeg ik het meteen. Da’s de ervaring die speelt. Maar intussen blijft het wel belangrijk om te luisteren naar anderen en om van elke situatie bij te leren.”

“De sfeer die ik tijdens mijn eerste dagen, weken en maanden ervoer, is nog helemaal dezelfde. Werken bij Driesen staat voor mij voor menselijkheid, dat voelde ik meteen bij mijn aankomst hier.”

Met de bus naar De Kimpel

“Tot slot vind ik het heel belangrijk om zelf een kijkje te gaan nemen naar onze projecten. In de beginfase van een werf probeer ik sowieso een keertje ter plaatse te gaan. Om voeling te hebben met het werk dat we moeten gaan leveren.”

“Dan is de trots achteraf eens zo groot bij mij. Zoals bij projecten als De Kimpel in Bilzen: een enorm grote bibliotheek met heel veel meubels in speciale vormen. We zijn dat project zelfs met de bus gaan bezoeken achteraf. Of de nieuwe gebouwen van ING in Leuven: ongelofelijk veel fineerwerk, ronde vormen en compositiettoepassingen. Een pittig, maar geweldig project.”

Langs de zijlijn

Waar vind je Erik tot slot het meest terug buiten de werkuren? “Ik ben lid van de jeugdwerking bij de voetbalclub van mijn twee zonen. Daar ben ik heel actief en enorm graag mee bezig: activiteiten opzetten, de werking bespreken en verbeteren. En los daarvan klim ik eens graag op de koersfiets of ga ik eens regelmatig uiteten met vrienden. Altijd een aanrader om de werkweek mee af te sluiten.”

Zit er ook een opbouwer in jou?

Blink jij graag uit in (binnen)schrijnwerk of toon je jouw bouwkunsten liever op de werf? Of misschien wel op kantoor? Bij Driesen hebben we een duidelijk toekomstplan voor al onze opbouwers voor ogen.

Interesse in een job bij Driesen? Haast je dan snel naar onze vacaturepagina!